Piszczące hamulce tył

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • raczeja
    Classic
    • 2008
    • 20

Piszczące hamulce tył

Zamieszczone przez Agnieszka K
    Sorry, nie wiedziałam, że jesteście tak przywiązani do jednego miejsca.... :wink:
    Przeczytałam.. Postaram się wstąpić.
    gdyby inne miejsca były przystosowane z parkingiem dla dużej ilość aut, a co za tym idzie gości i np pozwolono nam na łączenie stołów to zapewne nie bylibyśmy tak przywiązanie do Cafe :roll:
  • Alberto
    Ambiente
    • 2006
    • 202

Piszczące hamulce tył

Mam z tyłu bębny i jak hamulce zimne piszczą że hej. Jak się rozgrzeją jest oki czy to może być przyczyna że już nie ma np. okładzin. Nie mam czasu teraz ściągać i tak się pytam może ktoś tak miał.

Komentarz

• JanuszSz
      RS
      S_OCP Member
      • 2007
      • 2835
      • Superb II combi (3T5)

Alberto, Jak miałem bębny z tyłu,też były takie objawy.Spowodowane jest to erozją okładzin i pyłem,który po nich zostaje. Radykalne lekarstwo to wymiana na tarcze,lub od czasu do czasu zjęcie bębnów i wydmuchanie pyłu sprężonym powietrzem. :lol:
      Zbilansowana dieta to piwo w obu dłoniach.

Komentarz

• hubert78
        RS
        S_OCP Member
        • 2007
        • 1576

Alberto, tak czy siak musisz ściągnąć bębny i wtedy zobaczysz co w trawie piszczy

Komentarz

• nickmar
          Drive
          • 2007
          • 83

Mam podobne objawy u siebie tylko ze moje nie piszcza a slychac tarcie, po kilku hamowaniach jest juz ok. W ASO wyjasnili mi wlasnie ze to z powodu zabrudzen, niby to wyczyscili ale i tak kiedy na zewnatrza jest zimniej to slychac tarcie, co prawda juz nie takie jak na poczatku ale jednak. Jedyne lekarstwo to chyba wymiana na tarcze, ale to jeszcze nei teraz

Komentarz

• Mirosław Brożyń
            Ambiente
            S_OCP Member
            • 2005
            • 147

parę ostrych hamowanek i po odgłosach , przynajmniej na jakiś czas .
            KOLEJNY ZADOWOLONY Z SERWISU DOBRYGRZESWAWA

Komentarz

• phrix
              L&K
              • 2007
              • 1000
              • Audi
              • AGR 1.9 TDI VP 90 KM
              • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Tak sie sklada ze od wczoraj tez mam szkrobotanie z tyłu. Pierwsza noc auta na dworze i zaczelo zgrzytac ;-( Pomaga poklupanie mlotkiem i wyczyszczenie. To raczej nie problem okladzin bo u mnie jeszcze sa calkiem calkiem a objawy te same .
              Szlifierki taśmowe, nożyce do złomu, kruszarki | W stajni : karawan O2 FL 1.9 TDI, A3 Sportback 1.6 MPI

_

Komentarz

• Alberto
                Ambiente
                • 2006
                • 202

a ile średnio powinna wytrzymać taka okładzina ile kkm

Komentarz

• alfee
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2007
                  • 2583

Alberto, Mam od niedawna tak samo. To się zaczęło, jak temperatura na zewnątrz spadła do około 10 stopni. Ale zauważyłem przy tym jeszcze jedną rzecz - mianowicie hamulec ręczny zaciąga mi sięwyżej. Moja teoria jest taka, że okładziny z tyłu się starły w jakimś stopniu i teraz żeby hamować potrzebują bardziej się rozeprzeć szczęki. Ale one bardziej się nie rozeprą, bo wracają do rozpieraków ręcznego. Więc naciśnięcie na hamulec nie dociska ich wystarczająco mocno do bębnów. A wtedy wydają takie niesamowite dźwięki. Podciągnięcie linki ręcznego może załatwić sprawę. Bo szczęki nie "odsuną" się tak bardzo od bębnów.
                  I tu pytanie: Jak się reguluje ręczny w O1? d stron kabiny gdzieś w tuneliku środkowym, czy może od spodu po środku, czy przy kołach? Chcę wpróbować moją teorię podciągając reczny.
                  Alfee
                  Ford Mondeo MKIII kombi Duratec HE 1.8 16V + LPG
                  Kawasaki ER5 :-)

Komentarz

• Alberto
                    Ambiente
                    • 2006
                    • 202

Ale przynajmniej takim hamowaniem zwracamy na siebie uwagę ostatnio na Wszystkich Świętych jak przychamowałem jeszcze tak delikatnie lekko to cały tłum wzrok na mnie taki pisk ach.
                    A tak poważnie wystarczą dwa hamowanka i po kłopocie.Ale na zimnym to trochę denerwujące.

Komentarz

• JanuszSz
                      RS
                      S_OCP Member
                      • 2007
                      • 2835
                      • Superb II combi (3T5)

alfee, W tylnych kołach z hamulcami bębnowymi jest samoregulacja,więc nie rozpędzaj się zbytnio z podciąganiem linek.Ale gdybyś chciał,to musisz wyjąć popielniczkę na końcu tunelu i dostaniesz się do regulacji linek.

Komentarz

• alfee
                        RS
                        S_OCP Member
                        • 2007
                        • 2583

JanuszSz, Jednak mimo samoregulacji odczuwalne jest, że ręczny mi wyżej "łapie". Nie wiem w jakim zakresie ta regulacja działa, ale swoją teorię opisałem wyżej i napiszę jak efekty po podciągnięciu linki.
                        Alfee

Komentarz

• JanuszSz
                          RS
                          S_OCP Member
                          • 2007
                          • 2835
                          • Superb II combi (3T5)

alfee, przed zmianą na tarcze też tak zrobiłem,myśląc,że poprawię działanie h-ców.Po trzech miesiącach wymieniłem okładziny.Po prostu bębny takie są,że wydaje się ,że nie hamują.Podjedź na rolki i sprawdź działanie.
                          A to,że po lekkim zaciągnięciu hamulca ręcznego wydaje Ci się ,że hamulce lepiej "biorą"to nieprawda.Biorą z taką samą siłą,tylko pedał jest nieco wyżej.

Komentarz

• alfee
                            RS
                            S_OCP Member
                            • 2007
                            • 2583

JanuszSz, Ja nie twierdzę, że lepiej hamują jak się ręczny lekko pociągnie. Tylko u mnie ręczny już tak wysoko bierze, że muszę podłokietnik unosić jak go zaciągam. A jeszce miesiąc temu łapał na 3 ząbki. To możliwe, żeby tak szybko się zmieniło? Tydzień temu zaglądałem w lewy tylny bęben i tam jeszzce okładziny mają około 2,5-3 mm. Więc jak na szczęki jeszcze wystarczająco, żeby nie zmieniać. I jak na ironię właśnie te dźwięki z tyłu zaczęly się jak ręczny osłabł.
                            Alfee

Komentarz

• JanuszSz
                              RS
                              S_OCP Member
                              • 2007
                              • 2835
                              • Superb II combi (3T5)

alfee, Sorry,chyba źle Cię zrozumiałem.Jeśli jest tak jak piszesz,nie jest wykluczone,że linki się wyciągnęły,lub poprzeczka z blachy łącząca dźwignię ręcznego z linkami zdeformowała się(u mnie tak właśnie było).Chyba musisz dostać się do regulacji linek i podciągnąć je,oczywiście nie za mocno.

Komentarz

• SuchyX
                                L&K
                                S_OCP Member
                                • 2007
                                • 1170

Sorrki odświeże troche temat u mnie jest podobna sytuacja prawe tylne koło (bembny) od wczoraj zaczęły mi tak chrubotać (mi się wydaje tak jak beben by o coś tarł) przy wolnej jeździe jest to bardzo słyszalne na zew jak i wew auta bez znaczenia czy skręcam czy jade na wprost jest taki sam objaw i tak jak kolega zauważyłem że jakoś ręczny mi osłabł musze wysoko zaciągać rączke żeby auto stało. Czyli to może być wina ręcznego albo okładzin jeśli dobrze zrozumiałem was :?:
                                Navi:Asus A639+mod(416@640Mhz)
                                Mobil:Uniden PC 68 Elite<->Sirio Performer 5000/dziurka

Komentarz

• JanuszSz
                                  RS
                                  S_OCP Member
                                  • 2007
                                  • 2835
                                  • Superb II combi (3T5)

SuchyX, Przyczyną może być brak okładzin na szczękach.

Komentarz

• alfee
                                    RS
                                    S_OCP Member
                                    • 2007
                                    • 2583

JanuszSz, Jak pisałem wcześniej podciągnąłem linki ręcznego (dzięki za wskazówki) i okazało się, że hamulce wróciły do normy. Tzn do stanu jaki był przed gwałtownym osłabnięciem. czyli wygląda na to, że moja teoria się potwierdziła z tym cofaniem się tłoczków w cylinderkach. Teraz mam ręczny ustawiony na 3 ząbki i jest git. Pedał wysoko, tylne koła zostawiają ślady na piachu (przedtem tego nie robiły).
                                    Alfee

Komentarz

• JanuszSz
                                      RS
                                      S_OCP Member
                                      • 2007
                                      • 2835
                                      • Superb II combi (3T5)

alfee, Cieszę się ,że jest dobrze.Potwierdzam oczywiście twoją teorię o cofających się tłoczkach w cylinderkach,ale nadal uważam,że powinna zadziałać samoregulacja i nie powinna pozwolić,aby szczęki się cofnęły zbyt daleko.Ale jak jest dobrze to tylko się cieszyć,najwyżej na wiosnę wymienisz szczęki i przetoczysz bębny.Albo zrobisz tak jak ja.Wyrzucisz tylną oś z bębnami , zapodasz tarcze i dopiero zobaczysz co to znaczy dobre heble. :lol:

Komentarz

• alfee
                                        RS
                                        S_OCP Member
                                        • 2007
                                        • 2583

JanuszSz, Może tak będzie. Ale I tak się nastawiałem na wymianę szczęk na wiosnę.
                                        Alfee

Komentarz

• SuchyX
                                          L&K
                                          S_OCP Member
                                          • 2007
                                          • 1170

JanuszSz, panowie jajca jak nie wiem co u mnie nie była wada startych okładzin tylko nie wiem jakim cudem same śruby mi sie poluzowały bo jak chciałem odkręcić koło to wszystkie 5 śrub bardzo lekko przykręcone były. Chyba felgi do wywalenia już są co o tym myślicie ??

Komentarz

• misiek^wro
                                            RS
                                            S_OCP Member
                                            • 2006
                                            • 8321

SuchyX, moze masz zyczliwego sasiada ... albo ktos jumal Ci kola, ale nie zdarzyl bo ktos go sploszyl ...
                                            Była Octavia I FL Kombi 1.9 TDI AGR
                                            Była Octavia II Kombi MR06 2.0 TDI DSG
                                            ByłąOctavia II Kombi FL MR06@2013 2.0 TFSI DSG 4x4

TELEFONUJEMY DO MNIE PO GODZ 16.59!

Komentarz

• SuchyX
                                              L&K
                                              S_OCP Member
                                              • 2007
                                              • 1170

misiek^wro, e tam wątpie to feli stalowe nie alusy a pozatym mam na nich kołpaxy na zimie bo na lato to na alusach śmigam. Jakby ktoś chciał fele ściągnąć to by chyba kołpaka spowrotem nie zakładał a dodam że kołpaki mam upier...... jak opony od KAMAZA :lol: a na nich niebyło widać odcisków jakiś placów :P auto garażowane

Komentarz

• misiek^wro
                                                RS
                                                S_OCP Member
                                                • 2006
                                                • 8321

SuchyX, wiesz juz rozne rzeczy kradna ... ja bym sie nie dziwil, degeneracje spol. postepuje :szeroki_usmiech
                                                Była Octavia I FL Kombi 1.9 TDI AGR
                                                Była Octavia II Kombi MR06 2.0 TDI DSG
                                                ByłąOctavia II Kombi FL MR06@2013 2.0 TFSI DSG 4x4

TELEFONUJEMY DO MNIE PO GODZ 16.59!

Komentarz

• SuchyX
                                                  L&K
                                                  S_OCP Member
                                                  • 2007
                                                  • 1170

misiek^wro, kur... jakoś niechce mi się w to uwierzyć że jakiś imbecyl chciał zwinąć fele he he :diabelski_usmiech boski ten kraj nie ma co

Komentarz

Pracuję...